Klik Jangan Tak klik!

Followers

Saturday, August 7, 2010

Merungkai PERIBAHASA MELAYU....(Lama & Baru)

Universiti Pendidikan Sultan Idris


1.0 PERIBAHASA MELAYU
Peribahasa merupakan susunan perkataan yang mengandungi maksud tersirat . Peribahasa juga merupakan satu bentuk alat komunikasi masyarakat pada zaman dahulu dan lahir daripada cetusan fikiran mereka. Walaubagaimanapun, pada zaman moden ini, terdapat juga pelbagai peribahasa yang diubahsuai seiring dengan perubahan zaman. Walaubagaimanapun motif dan tujuan penyampaian peribahasa moden ini adalah lebih banyak bertujuan untuk menghiburkan di samping itu juga turut memberikan pengajaran dan nasihat kepada pembaca yang membacanya.Peribahasa ini juga adalah digunakan dalam pertuturan untuk menggambarkan

a) Sifat

b) Kelakuan

c) KeadaanPeribahasa pada zaman dahulu juga seringkali digunakan sebagai alat sindiran yang mengandungi unsur-unsur nasihat. Penyampaian peribahasa pada zaman dahulu juga turut diselitkan dengan unsur nyanyian, disampaikan dengan puisi tradisional yang lain seperti pantun, peribahasa berangkap, syair dan sebagainya. Semuanya ini adalah untuk memberikan keindahan kepada peribahasa tersebut dan menampakkan lagi motif dan juga mesej yang hendak disampaikan dalam peribahasa tersebut.Beberapa peribahasa yang dikaji seperti di bawah ini iaitu 16 buah peribahasa Melayu lama dan 6 buah peribahasa moden. Kesemua peribahasa ini mempunyai maksud dan keistimewaan yang tersendiri.


2.0 Peribahasa Melayu Lama

Contoh peribahasa yang sering digunakan dalam kalangan masyarakat Melayu pada zaman dahulu adalah seperti yang terdapat di bawah ini.

1) Hujan emas di negeri orang,

Hujan batu di negeri sendiri

Lebih baik di negeri sendiri.

- Maksud peribahasa ini ialah walau sebaik mana pun tempat orang lain, dan seburuk manapun tempat diri kita sendiri, adalah lebih baik tempat di negeri kita sendiri.2) Harimau mati meninggalkan belang

Manusia mati meninggalkan budi

- Maksud peribahasa ini adalah kita hidup biarlah berbudi, kerana budi itu

akan sentiasa dikenang orang walaupun kita sudah tiada lagi di dunia ini3) Bulat air kerana pembentung

Bulat manusia kerana muafakat

- Maksud peribahasa ini ialah permuafakatan adalah sesuatu yang sangat

penting dalam kehidupan kita terutamanya bagi masyarakat yang berbilang

kaum untuk mengeratkan lagi perpaduan.4) Berdiri sama tinggi

Duduk sama rendah

Bersukat sama paras

- Maksud peribahasa ini ialah memperlihatkan sesuatu yang tiada perbezaan.


5) Besar jangan disangka anak

Kecil jangan disangka bapa

-Maksudnya kepandaian dan kecerdikan seseorang bukannya terletak pada

keadaan fizikal mahupun usianya.

6) Tak lekang dek panas

Tak lapuk dek hujan

- Maksudnya ialah sesuatu adat dan budaya yang masih kekal diamalkan sehingga

ke hari ini walaupun kita pada masa sekarang adalah hidup penuh dengan kemodenan.7) Guru kencing berdiri

Murid kencing berlari.

- Maksudnya ialah seseorang guru yang gagal menjadi teladan yang baik kepada

anak muridnya.8) Hendak seribu daya

Tak hendak seribu dalih

- Maksudnya sekiranya kita hendakkan sesuatu itu, kita akan melakukannya dengan

sehabis daya kita, tetapi sekiranya kita tak nak akan sesuatu itu, maka kita akan

membuat sebarang alasan.9) Kalau asal benih yang baik

Jatuh ke laut menjadi pulau

Maksudnya : Kalau seseorang itu memang orang yang baik, kemana-mana pun dia pergi akan tetap baik juga sikapnya.10) Setinggi terbang bangau

Akhirnya hinggap di belakang kerbau

Maksudnya: walau sejauh manapun seseorang itu mengembara, dia akan tetap juga pulang ke kampung halamannya11) Hati gajah sama dilapah

Hati kuman sama dicecah

Maksudnya: Berkerjasama dalam melakukan sesuatu kerja sama ada pekerjaan itu berat atau tidak.12) Yang dikejar tak dapat

Yang digendong berciciran

Maksudnya : Nasib malang yang menimpa seseorang13) Cubit paha kanan

Paha kiri sakit juga

Maksudnya : Sekiranya seseorang daripada ahli keluarga susah, seluruh ahli keluarga juga turut merasakan kesusahan tersebut.

14) Harapkan  Pagar ,Pagar  Makan Padi
     Harapkan  padi, padi  tak  berbuah


Maksudnya: seseorang yang diamanahkan untuk melakukan sesuatu rupa-rupanya penyeleweng dan tidak boleh dipercayai.


15)Tak  Tumbuh  Tak  Melata
Tak  Sungguh  Orang  Tak  Mengata
Maksudnya: sekiranya sesuatu itu benar-benar berlaku,pasti ia akan menjadi buah mulut atau perbualan orang.


16)Ke  Bukit   Sama  didaki 
Ke lurah  sama dituruni

Maksudnya: Sentiasa bersama tanpa mengira susah dan senang.PERIBAHASA MELAYU MODEN

Peribahasa Melayu moden ini adalah merupakan peribahasa yang sudah diubahsuai dan agak mempunyai unsur-unsur humor walaupun pada hakikatnya ia mempunyai pengajaran dan mesej yang tersendiri. Peribahasa moden ini juga mengikut perkembangan zaman. Contoh peribahasa moden ini ialah

1) Seperti mencurah air ke dalam tandas tersumbat

Maksudnya: Orang yang sudah menerima sesuatu walaupun sudah diajar berkali-kali.


2)Biar  Putih Tulang
Jangan  Putih  Muka
Maksudnya: Sekiranya kita adalah anak Melayu, janganlah berhabis daya hendak menjadi Mat Salleh dan seharusnya mengekalkan jati diri bangsa kita sendiri.


3) Setinggi Terbang  Bangau 
 Akhirnya  hinggap  di  atas tahi

Maksudnya : Walau bagaimana jauh sekalipun seseorang itu meninggalkan kampung halaman dan menetap di negara atau tempat orang lain, namun akhirnya dia tetap juga balik ke kampung halamannya yang dianggap tidak seindah tempat barunya.

4) Tiada rotan, pelempang pun berguna juga

Maksudnya : Sekiranya seseorang anak itu tidak dapat mendidik anaknya dengan cara yang lebih hormat disebabkan anak tersebut degil dan tidak mahu mendengar nasihat, namun demikian, cara yang keras juga boleh digunakan asalkan betul dan kena pada tempatnya.

5) Cubit paha kanan

Paha kiri tak ada rasa apa-apa

Maksudnya: Pada zaman moden sekarang, masyarakat tidak mempedulikan tentang hubungan persaudaraan dan sekiranya saudaranya susah sekalipun, dia tidak akan mengambil tahu dan tidak ada perasaan apa-apa.

Kesimpulan
Secara keseluruhannya, peribahasa yang telah dipaparkan ini mempunyai motif dan juga mesej yang tersendiri. Oleh itu, peribahasa Melayu lama misalnya nampaknya lebih indah dan mengandungi nilai estetika yang tersendiri. Oleh itu, kelihatan peribahasa Melayu lama ini mempunyai keindahan yang tersendiri.
Walaubagaimanapun, peribahasa moden juga tidak kurang hebatnya, walaupun ia sebenarnya diubahsuai daripada peribahasa lama dan diselitkan dengan unsur humor yang pastinya akan dapat menarik perhatian pembaca. Hal ini kerana, terdapat juga peribahasa yang pada masa sekarang sudah tidak relevan lagi dengan keadaan masyarakat pada masa sekarang. Contohnya, Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga.
Peribahasa ini kurang sesuai digunakan kerana ia menyebabkan masyarakat kita pada masa sekarang kurang keyakinan diri untuk melakukan sesuatu yang dirasakan di luar kemampuan. Dengan itu, masyarakat akan mudah menyerah kalah sebelum mencuba sesuatu. Ada banyak lagi peribahasa yang sudah tidak relevan pada masa sekarang.  Oleh itu, adalah tidak salah sekiranya generasi baru pada masa sekarang menggunakan kekreatifan mereka sendiri untuk mengubahsuai peribahasa tersebut.

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates